Wat is Airsoften?

Airsoft is een militaire simulatie strijd tussen 2 of meerdere teams.

De teams nemen het tegen elkaar op in een fictieve strijd.

Airsoft wordt gespeeld met replica’s van echte wapens. Het uiterlijk komt exact overeen met wapens zoals deze gebruikt worden in het dagelijkse leven van leger en/of politie eenheden van over de hele wereld, van M16’s tot MP5’s.

Van vrijwel alle echte wapens is een airsoft variant te verkrijgen.

Vanwege het uiterlijk van deze wapens, was het beoefenen van Airsoft verboden in Nederland. Tot 15 januari 2013 ūüôā¬† Op deze datum is het bezitten van een airsoft wapen/replica en zoals de nieuwe wet het noemt: airsoft apparaat, toegestaan onder strikte voorwaarden.

Kijk voor meer informatie op www.nabv.nl

Bijna alle Airsoftapparaten worden aangedreven door een batterij. Deze zorgt ervoor dat de motor voeding krijgt om de bb’s af te vuren. De kracht waarmee de bb’s wordt afgevuurd meten wij in FPS (Feed Per Second). De Airsoftapparaten schieten niet harder dan 360 FPS, wat neer komt op circa 1 joule. Alles wat onder de 1 joule schiet, is niet echt geschikt voor het gebruik bij airsoft tijdens onze evenementen.

Airsoftapparaten vuren kleine biologisch afbreekbare balletjes af. Deze balletjes noemen we bb’s. Deze hebben over het algemeen een doorsnede van 6mm.

Er zijn 3 type Airsoftapparaten:

  • Elektrisch
   De elektrische uitvoering van en airsoft replica of AEG genaamd (automatic electric gun). Deze werkt door middel van een batterij die een kleine electrische motor aanstuurt. Een zuiger bouwt luchtdruk op in de cilinder waarmee de BB wordt afgevuurd. Het voltage zorgt voor de vuursnelheid (ROF РRate of Fire), niet te verwarren met mondingssnelheid (FPS РFeet per Second). De mAh-waarde (milliampere hours) staat voor hoe groot de opslag van de batterij is, cq. hoe lang men kan schieten met een batterij.

 

  • Gas
   Dit principe werkt anders dan de elektrische replica’s.¬†In dit soort replica‚Äôs wordt speciaal gas gebruikt om de BB’s af te vuren. Het magazijn van de replica beschikt over een (uiteraard navulbaar) gascompartiment. Wanneer men de trekker overhaalt wordt en klein deel van het gas losgelaten waardoor de BB wordt afgevuurd.¬†Deze aandrijving wordt voornamelijk gebruikt voor pistolen (Berreta, Glock, H&K USP, etc.) en enkele sniper replica’s.

 

  • Veer
   Dit is het simpelste en oudste systeem van airsoft.¬†Het principe is vrij eenvoudig: men spant de veer op door de bolt achteruit te trekken, als dit gebeurt wordt de veer gespannen. Wanneer men nu de trekker overhaalt wordt de BB afgevuurd.¬†Dit principe komt veel voor bij sniper replica’s en goedkope “balletjespistolen”.

 

FPS regels:

  • Elektrische replica’s max. 360 FPS
   Dit wil zeggen ELK replica dat de mogelijkheid heeft om automatisch te vuren mag max. 350fps schieten.

 

  • Enkel-shots elektrische replica’s max. 450FPS
   Deze regel is niet bij elke organisatie van toepassing, meestal behoort deze categorie ook tot de elektrische replica’s.

 

  • Bolt action replica‚Äôs max. 500 FPS
   Dit zijn replica’s die werken door middel van een veer die handmatig moet worden gespannen of replica’s die op basis van gas werken.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren